Virus Herpes simplex tip 1 (HSV-1)

Kad govorimo o herpesu, važno je znati da postoje dvije osnovne vrste Herpesa simplex virusa. Virus Herpes simplex tip 1 (HSV-1) obično je vezan uz infekciju usnica, usta i lica, a sam oblik infekcije naziva se oralni herpes, a Herpes simplex tip 2 (HSV-2) povezuje se s oštećenjem sluznice spolnih organa, prenosi se spolnim kontaktom, a oblik bolesti naziva genitalni herpes. Obje vrste virusa vrlo su zarazne, a prvi simptomi javljaju se jedan do dva tjedna nakon kontakta sa zaraženom osobom. Danas se zna da HSV-1, koji se nekad smatrao isključivim uzročnikom labijalnog herpesa (groznice na usnama). Procjenjuje se da je do školske dobi Herplex simplex virusom zaraženo 95 posto populacije, što zorno pokazuje visok stupanj zaraznosti. Važno je znati da herpesom zaražena osoba uopće ne mora imati simptome bolesti, ali može u slini i drugim tjelesnim tekućinama nositi mnoštvo virusa i zaraziti nezaražene osobe s kojima dolazi u bliski kontakt putem kože i/ili sluznica.

Herpes simplex tip 1 HSV1 obično je vezan uz infekciju usnica, usta i lica, a sam oblik infekcije naziva se oralni herpes. Do primarne infekcije obično dolazi u ranom djetinjstvu, primjerice tijekom igre ili grljenja, a simptomi obično nisu vidljivi. Jednom kad virus prodre u stanice epitela kroz oštećenja na koži ili sluznici, putuje osjetilnim živcima do neuralnih ganglija, gdje ostaje doživotno. Najčešće se prenosi preko usta, neposrednim kontaktom (dovoljan je poljubac ili kap sline). Zaraza može proći bez ikakvih simptoma ili uza simptome slične infekciji gornjih dišnih putova. Virus se nakon prvog kontakta s domaćinom usadi u dio živčanog sustava oko usana, gdje ostaje doživotno, budeći se povremeno.

PRIMOINFEKCIJA U DJEČJOJ DOBI

Dojenče ili malo dijete pri prvom susretu s virusom Herpes simplex tip 1, protiv kojega nema nikakva imuniteta, reagira vrlo burnim simptomima, a očituje se kao teški oblik upale usta, odnosno crvenilom sluznice usta i ždrijela te najčešće nejasnom visokom temperaturom. Neraspoloženje djeteta, klonulost, odbijanje hrane i pojačano slinjenje prethode pojavi bolnih mjehurića po sluznici usta.

Peckanje i svrbež prethode erupciji

Početni znaci izbijanja herpesa, osobito na donjoj usni, su osjećaj peckanja i svrbeža uz pojavu crvenila i otoka, te brzo izbijanje tipičnih mjehurića veličine zrna prosa koji se grupiraju u grozdaste tvorbe. U sredini mjehurića nakuplja se tekućina, u početku bistra, a potom opalescentna, koja je vrlo zarazna i pravi je koncentrat virusa. Iako izvor zaraze može biti i osoba nositelj virusa bez manifestnih znakova herpesa, veća je vjerojatnost zaraze osjetljivih osoba, prije svega dojenčadi i male djece, u dodiru s osobom koja ima jasne simptome bolesti. Nakon pet do sedam dana mjehurići pucaju, suše se i na njihovu mjestu se stvaraju žućkasto–smeđe kraste. U ovoj fazi bolest nije više zarazna. Kraste otpadaju same i ne ostavljaju ožiljke.

Higijenskim mjerama protiv širenja i recidiva

– Jedino ciljano liječenje koje sprječava nastanak promjena na koži (estetski problemi, neugoda, bol) je pravodobna primjena masti koja sadrži acyclovir. Treba je nanijeti već kod prvih znakova izbijanja (žarenje, peckanje, svrbež). Obratiti se liječniku!

– Više se odmarajte, koristite lijekove protiv povišene temperature i boli, mjehuriće nemojte stiskati niti grebati, izbjegavajte ljubljenje i dodirivanje dok su mjehurići prisutni i dobro operite ruke prije kontakta s drugom osobom.

– Kako biste spriječili širenje virusa, pokušajte ne dirati zahvaćena područja rukama. – Savjetuje se oprez pri upotrebi kozmetičkih proizvoda/labella, balzama za usne u tom razdoblju, jer virusi su sposobni kratko vrijeme preživjeti na njima. Kozmetičke i medicinske kreme treba nanositi isključivo pomoću štapića s vatom.

– Herpes se prenosi i u dodiru s posuđem, priborom za jelo i ručnicima, zbog čega je uputno da zaražena osoba koristi samo vlastite predmete i ne dijeli ih s drugima, barem ne dok traje infekcija.

– Tijekom akutne faze važno je izbjegavati ljubljenje i grljenje, što se osobito odnosi na majke s dojenčadi i malom djecom.

– Poseban oprez potreban je i kod osoba koje nose kontaktne leće, jer se virus herpesa može prenijeti na oči tijekom stavljanja leća i uzrokovati ozbiljna oštećenja oka. Kako biste zaštitili tijelo od daljnjeg izbijanja herpesa, važno je ojačati imunosni sustav, a to se najbolje postiže uravnoteženom i raznovrsnom prehranom, tjelovježbom i s dovoljno sna, a valja se zaštititi i od ultraljubičastog zračenja.